CDC priznava, da niso nikoli primerjali zdravja cepljenih in necepljenih otrok

Konec meseca julija je ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni CDC s pisno izjavo priznal, da ni nikoli izvedel raziskave, ki bi celovito primerjala zdravje (total health outcome) cepljenih in necepljenih otrok. [1]

Priznanje je izredno pomembno, saj so takšno študijo zahtevali starši, zdravniki in znanstveniki že nekaj desetletij. Študija bi predstavljala dragocen prispevek k razumevanju, kako cepiva prispevajo k zdravju otrok. V ZDA se je v zadnjih 30 letih cepilni program za otroke precej spremenil. Strokovnjaki pa so opazili časovno ujemanje s porastom števila avtoimunskih, kroničnih, razvojnih in nevroloških obolenj pri otrocih. V obdobju ko se je število odmerekov cepiv iz 8 povečalo na 50 odmerkov, se je povečal tudi delež otrok z omenjenimi težavami, in sicer iz 12,8% na 54% v 30 letih. Zato se tako v strokovni kot laični javnosti povečuje število ljudi, ki sprašujejo po takšni študiji, saj bi njeni rezultati dali dragocen vpogled v varnost predpisanega otroškega urnika cepljenja v ZDA.

Tudi Institute of Medicine (IOM) je v svojem poročilu leta 2013 pozval CDC, da bi lahko in bi moral opraviti takšno študijo, saj bi se do podatkov lahko dostopalo preko podatkovnih baz, ki jih vodi CDC (na primer Vaccine Safety Datalink). [2] CDC je od takrat pridobil uradno poročilo o tem, kako bi takšno študijo izvedli. [3] Poročilo so spisali strokovnjaki, ki jih je CDC za ta namen najel. Do same izvedbe pa do danes še ni prišlo.

Da bi pridobili uradno izjavo s strani CDC, se je odvetniška ekipa neprofitne organizacije ICAN poslužila pravnega manevra, ki daje državljanom v ZDA (na njihovo zahtevo) pravico dostopa do uradnih dokumentov katerekoli državne agencije (z nekaj izjemami). Gre za tako imenovani Freedom of Information Act (FOIA).

CDC-jev takojšnji odgovor je bil, da pričakujejo, da bo potrebno v izbor uvrstiti in kasneje pregledati ogromno število uradnih dokumentov. V bolj relevantnem odgovoru čez nekaj dni pa se je CDC poskušal izmuzniti zahtevi z ugovorom, da gre za presplošno zahtevo, ki nima dovolj natančno opredeljenih kriterijev za ustreznost raziskav, ki bi državni agenciji CDC omogočali, da zahtevo izpolni z razumnim obsegom vloženega truda in časa. Po nekaj izmenjanih spremenjenih zahtevah (s strani ICAN) in ugovorov (s strani CDC), so odvetniki ICAN zahtevali, da CDC predloži kakršnokoli relevantno raziskavo in da naj bo maksimalno število raziskav 20.

CDC je spoznal, da ni izhoda in da bo ICAN vztrajal do konca, če bo potrebno tudi s tožbo na sodišču (kot so to storili že v preteklosti). Tako je ameriški CDC (vodilna avtoriteta v svetovnem merilu na področju prenosljivih bolezni in cepiv) v začetku avgusta priznal, da ni na voljo NOBENE študije, ki bi primerjala zdravje cepljenih in necepljenih otrok. In da CDC NI izvedel takšne študije.

Ena od stavb ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni CDC (vir fotografije)

Izjava je pomembna, saj gre za uradno priznanje CDC, da v bistvu ni nobenega dokaza, ki bi pričal, da je otroški program cepljenja varen in da so tveganja povezana s kumulativnim učinkom prejema vseh odmerkov cepiv znana in raziskana.

Spoznanje postane še pomembnejše v luči trenutnega dogajanja v ZDA, kjer se praktično v vseh zveznih državah stopnjuje zakonski pritisk na starše, ki odlašajo s cepljenjem svojih otrok, odpravljajo pa se zakoni, ki dovoljujejo opustitev cepljenja iz filozofskih ali verskih razlogov. V marsikateri državi so zakoni posegli celo na področje medicinskih razlogov za opustitev cepljenja (manj avtonomnega odločanja zdravnikov in pediatrov, ki imajo dejansko stik s pacientom oziroma otrokom – več pooblastil posebnim državnim komisijam, ki pacienta oziroma otroka nikoli ne bodo videle).

Dejstvo, da CDC po več desetletjih še vedno ni opravil takšne študije, pa je naravnost šokantno, če upoštevamo rezultate nekaterih, redkih, neodvisnih raziskav, ki so pokazali, da koristi cepljenja vedno ne odtehtajo tveganja in da je med cepljenimi otroci občutno večje število tistih s kroničnimi, avtoimunskimi in nevrološkimi obolenji ter motnjami v razvoju. Če na hitro spomnimo le na nekaj takšnih študij:

  • Raziskava, ki jo je izvedel dr. Peter Aaby, je pokazala, da je bila pri otrocih, ki so prejeli DTP cepivo 10-krat večja verjetnost, da umrejo v prvih šestih mesecih kot pri otrocih, ki tega cepiva niso prejeli. [3, 4]
  • Pilotna študija, ki jo je izvedel raziskovalec Anthony R. Mawson s sodelavci [5]
  • Nedavno objavljena raziskava dr. Briana Hookerja [6]
  • Zbirka študij na spletni strani organizacije Children’s Health Defense [7]
  • Preliminarni rezultati raziskave, ki jo je opravil dr. James Lyons-Weiler je primerjala zdravje več kot 15.000 pacientov pediatra Paula Thomasa, dr. med., in ugotovila pojavnost avtizma 1/715 med necepljenimi otroki in 1/440 med delno cepljenimi otroki, kar je občutno manj od ameriškega povprečja, kjer se po uradnih podatkih CDC številka giblje nekje med 1/45 in 1/59 (odvisno od načina obdelave podatkov). Študija še ni v celoti zaključena in še ni objavljena v znanstveni publikaciji. [8, 9] Do hitrejše objave študije lahko pomagate tudi z donacijo. [10]

Če vam je članek všeč in je ponudil s kakšno novo, zanimivo informacijo, lahko moje (nadaljnje) delo podprete z manjšo donacijo preko PayPala. Vesel pa bom tudi delitve članka na socialnih omrežjih, saj bo tako dosegel več ljudi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close