CDC umaknil izjavo, da cepiva ne povzročajo avtizma

POMEMBNO OBVESTILO/DOPOLNITEV (29. 1. 2021)

Nekaj dni po objavi članka, je novico pompozno objavila tudi organizacija ICAN v svoji informativni oddaji The HighWire. Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni je izjavo, da cepiva ne povzročajo avtizma, kmalu zatem ponovno objavil na svoji spletni strani, kjer je zapisana še danes. Menim, da je vsebina spodnjega članka zato še pomembnejša, saj ponudi vpogled v ozadje umika/ponovnega zapisa te izjave. V članku sem postregel z informacijami in viri, za katere menim, da razkrijejo pomanjkanje dokazov za CDC-jevo trditev. Vsekakor pa kritično presojo prepuščam posameznemu bralcu.


PRVOTNI ČLANEK OBJAVLJEN 22. 1. 2021

Ameriška neprofitna organizacija ICAN (Informed Consent Action Network) je nedavno opozorila na spremembo na spletni strani ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni CDC. CDC je tako umaknil trditev, da cepiva ne povzročajo avtizma, ki je bila dolgo časa objavljena in jasno povzeta v podnaslovu na eni od podstrani, kjer CDC nudi informacije v zvezi z varnostjo cepiv. Do spremembe na spletni strani je prišlo že konec avgusta 2020, vendar je bila poteza izpeljana brez velika pompa, zato je organizacija ICAN zadevo opazila šele sedaj.

Na CDC-jevi spletni strani je sicer še vedno zapisana trditev, da ni povezave med cepivi in avtizmom, vendar je ta izjava bistveno drugačna – izraža namreč odsotnost dokazov, ki bi dokazovali vzročno-posledično povezavo med cepivi in povečano pojavnostjo motenj avtističnega spektra med otroki. To pa je vsebinsko precej drugače kot predhodna trditev, iz katere bi sklepali, da je vzročno-posledična povezava ovržena na podlagi trdnih znanstvenih dokazov.

Vsebinsko pomembna sprememba podnaslova na spletni strani CDC.
Na levi je prikazan posnetek zaslona strani do 26. avgusta 2020,
na desni pa posnetek zaslona strani po 27. avgustu 2020.

VSEBINSKO POMEMBNE OBRNJENE BESEDE

V kolikor menite, da organizacija ICAN le spretno obrača besede, vas vljudno vabim k ogledu posnetka dr. Stanleya Plotkina (svetovno priznanega, vrhunskega strokovnjaka na področju cepiv in zagovornika obveznega cepljenja), ki je v sodnem procesu pričal pod prisego. Slišali boste, da obstaja razlika, kadar se na podlagi dokazov povezava ovrže (ali vsaj poda strokovno mnenje, ki je naklonjeno ovržbi povezave) in kadar na voljo ni dovolj dokazov, da bi takšno povezavo potrdili ali ovrgli. Za primer – na časovnici skočite na 3:22:30 in poslušajte do 3:26:00 o povezavi med pojavnostjo multiple skleroze in prejemom cepiva proti hepatitisu B.

V kolikor si boste vzeli še dodatnih nekaj minut (do 3:34:00), boste izvedeli, da bi najbolj trden dokaz bila ustrezno zasnovana, randomizirana, s placebom kontrolirana klinična študija, ki bi preučila (ne)obstoj takšne povezave. Slišali boste, da v obdobju pred odobritvijo dovoljenja za uporabo cepiva proti hepatitisu B takšna študija ni bila izvedena. In da je po odobritvi dovoljenja za uporabo takšno študijo neetično izvesti (saj je udeležencem v placebo skupini neetično odreči prejem profilaktičnega sredstva, ki je bilo razglašeno za varno in učinkovito). Slišali boste še, da so prejemnike cepiva Engerix B v študiji opazovali 4 dni. In v dotični študiji ni bilo kontrolne skupine.

Odvetnik Aaron Siri zato vpraša logično vprašanje: “Ali je 4 dni dovolj, da zaznamo avtoimunsko bolezen, ki se pojavi po obdobju, daljšem od 4 dni?”
Odgovor dr. Plotkina: “Ne.”
Naslednje vprašanje odvetnika Aarona Sirija: “Ali je 4 dni dovolj, da zaznamo nevrološko motnjo, ki se pojavi po obdobju, daljšem od 4 dni?”
Odgovor dr. Plotkina: “Ne.”

SRČIKA PROBLEMA, KO GOVORIMO O VARNOSTI CEPIV

Resnično priporočam ogled celotnega videa (lahko ga tudi samo poslušate v avtu, recimo v večkratnih krajših odsekih, na poti v službo). Menim, da gre za dragocen vpogled v problematiko varnosti cepiv. Gre namreč za prepričanje, da so cepiva tako zelo učinkovita in potrebna, da glede varnosti lahko sprejmemo predpostavko (in ne nujno znanstvenega dokaza), da so varna. Na vprašanje, ali se mu zdi sprejemljivo, da staršem trdi, da DTaP/Tdap cepivo ne povzroča avtizma, čeprav na voljo še ni trdnih znanstvenih dokazov, dr. Plotkin odgovori: »Absolutno!« (na časovnici skočite na 5:43:30)

Dr. Stanley Plotkin je svetovno priznani, vrhunski strokovnjak na področju cepiv.

REDOSLED DOGODKOV

Če se vrnemo k CDC-jevi umaknjeni izjavi, velja omeniti, da je vpliv na odločitev verjetno imelo aktivno delo pravne ekipe organizacije ICAN na tem področju. Spodaj bom na hitro povzel pomembne dogodke:

1) Oktobra 2017 organizacija ICAN naslovi pismo na vladno agencijo Health and Human Services (HHS), v katerem pojasnijo, zakaj menijo, da CDC-jeva trditev, da cepiva ne povzročajo avtizma, ni podprta z znanstvenimi dejstvi.

2) Sledi zahteva za poročila, znanstvene študije in ostale dokumente, na katere se CDC zanaša, da podpirajo njihovo trditev. CDC odgovori z uradnim pismom, v katerem zatrdijo, da poleg dokumentov, referiranih  na njihovi spletni strani, ne obstajajo dodatni dokumenti, na katere bi se zanašali.

3) Januarja 2018 agencija HHS pošlje še uradno pismo, kjer so navedene povezave do relevantnih študij. Navedene študije so v obzir vzele le cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) ali pa timerosal (živosrebrov konzervans, ki se uporablja v cepivih). Nobena od navedenih študij ne dokazuje da avtizma ne povzročajo cepiva, ki jih otroci v ZDA prejmejo v prvih 6 mesecih življenja.

4) Decembra 2018 organizacija ICAN zato obvesti agencijo HHS, da izjava, da cepiva ne povzročajo avtizma, ni podprta z znanstvenimi dokazi in jo mora CDC umakniti s svoje spletne strani.

5) V prvi polovici leta 2019 ICAN vloži več zahtev za razkritje komunikacije, vključno z elektronskimi sporočili, med ključnimi osebami v CDC (za podorčje avtizma).

6) Junija 2019 gre organizacija ICAN še korak dlje in od CDC zahteva, da predloži vse raziskave, na katere se zanaša pri trditvi, da tudi cepiva, ki jih otroci prejmejo v prvih šestih mesecih življenja, ne povzročajo avtizma. To zajema naslednja cepiva: cepivo proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju (DTaP), cepivo proti hepatitisu B (HepB), cepivo proti Hemofilusu influence tipa B (Hib), cepivo proti pnevmokoknim okužbam (PCV13) in inaktivirano cepivo proti otroški paralizi (IPV). ICAN je še zahtevala, da CDC predloži študije, ki dokazujejo, da tudi kumulativni učinek teh cepiv ne povzroča avtizma. CDC je v odgovor poslal isti seznam študij kot pri predhodni zahtevi. Seznam študij torej ni vključeval nobene študije, ki bi dokazovala, da cepiva DTaP, HepB, Hib, PCV13 in IPV ne povzročajo avtizma.

7) Marca 2020 CDC na zahtevo sodišča izda pisni dokument, v katerem je naštetih 20 študij, na katere se CDC zanaša pri utemeljitvi svoje trditve, da cepiva ne povzročajo avtizma. Organizacija ICAN je vsebino študij v grobem razdelila takole:
– 1 študija, ki je vzela v obzir OMR cepivo (za katerega ICAN ni spraševal),
– 13 študij, ki so vzele v obzir tiomersal (ki ni sestavina cepiv, po katerih je ICAN spraševal),
– 4 študije, ki so vzele v obzir tako OMR cepivo kot tiomersal,
– 1 študija, ki je vzela v obzir izpostavljenost količini antigenov,
– 1 študija, ki je vzela v obzir OMR cepivo, tiomersal in DTaP cepivo.

Študija, ki je vzela v obzir tudi DTaP cepivo, je zaključila, da na voljo ni zadosti znanstvene literature, da bi lahko ovrgli ali potrdili vzročno-posledično povezavo med tem cepivom in avtizmom. Sicer vam priporočam ogled te pregledne študije, saj boste odkrili, da so v okviru študije pregledali obstoječo znanstveno literaturo, da bi določili, ali obstaja vzročno-posledična povezava za 158 najpogosteje poročanih povezav med določenim cepivom in dogodkom z neželjenim izidom.

– za kar 135 primerov na voljo ni dovolj raziskav/podatkov, da bi lahko povezavo ovrgli ali potrdili. (The evidence is inadequate to accept or reject a causal relationship between vaccine and adverse event).
– Za 14 primerov strokovna literatura prepričljivo podpira vzročno povezavo. (Convincingly supports causality).
– Za 4 primere strokovna literatura kaže na vzročno povezavo. (favors acceptance of causality).
– Za 5 primerov pa strokovna literatura kaže, da vzročne povezave ni. (favors rejection of causality).

Del Matthew Bigtree je direktor neprofitne organizacije Informed Consent Action Network (ICAN).

KAJ SLEDI?

CDC-jeva raziskava kaže pojavnost motenj avtističnega spektra pri 1 od 36 otrok v ZDA. Po poročanju organizacije ICAN raziskave ugotavljajo, da med 40 % in 70 % staršev otrok z motnjami avtističnega spektra še vedno krivi cepiva za zdravstveno stanje svojega otroka.

Na spletni strani CDC še lahko zasledimo podnaslov ‘Ni povezave med cepivi in avtizmom’, vendar sedaj lahko malo bolje razumemo pomen te trditve. Prav tako lahko na tej strani najdemo podnaslov ‘Sestavine cepiv ne povzročajo avtizma’. Organizacija ICAN bo zato nadaljevala svoje delo in od CDC zahtevala vse študije, ki dokazujejo, da (na primer) aluminijevi adjuvansi v cepivih ne povzročajo avtizma.


Če vam je članek všeč in je ponudil s kakšno novo, zanimivo informacijo, lahko moje (nadaljnje) delo podprete z manjšo donacijo preko PayPala. Vesel pa bom tudi delitve članka na socialnih omrežjih, saj bo tako dosegel več ljudi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close