Anti-Covid vitaminčki

OPOZORILO: Članek je napisan zgolj z namenom širjenja zanimivih in koristnih informacij. Nikakor ni mišljen kot zdravstveni nasvet. Vsekakor se pred odločitvijo o zdravstvenem posegu temeljito informirajte, preučite informacije dostopne na spletnih straneh vladnih javnozdravstvenih agencij, posvetujte se s svojim zdravnikom in presodite o potencialnih negativnih učinkih. Zavedajte se, da boste posledice vaših odločitev (pozitivne ali negativne) nosili sami.

Vitaminske mega doze za izboljšanje delovanja imunskega sistema

Kmalu po začetku prvega vala širjenja okužb z novim virusom SARS-CoV-2 je dr. Shiva Ayyadurai v videoposnetku predstavil svoj predlog za spopad z nekontrolirano rastjo števila obolelih za Covid-19. Dr. Shiva je predlagal, da se poslovne dejavnosti v veliki meri ohranijo, saj to prispeva k stabilnosti ekonomije in s tem povezane dostopnosti do zdravstvenih storitev, preskrbe s hrano in ostalimi nujnimi življenjskimi potrebščinami. Predlagal je, da bi ogroženim skupinam ali pa potencialno okuženim ponudili tretma s kombinacijo vitaminov A, C in D ter raztopino joda/jodida. Za kritično bolne pa je predlagal še intravenozno administracijo vitamina C. V posnetku je tudi razložil mehanizme delovanja vitaminov in njihovo vlogo pri premagovanju (pljučnih) virusnih okužb. [1] Svoj predlog je v odprtem pismu poslal tudi predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. [2]

Posnetek se mi je zdel zelo zanimiv. Že v osnovni šoli nas namreč naučijo, da so vitamini ključni za pravilno delovanje mnogih telesnih funkcij in da se lahko ob kroničnem pomanjkanju le teh pojavijo resna obolenja. Ob tem nas verjetno večina pomisli na zgodovinski primer skorbuta in zbudi se mentalna podoba, da gre za zadevo iz preteklosti. Večina se nas spomni še na bolezni beriberi in zbudi se mentalna podoba, da gre za bolezen oddaljenih krajev. Pomanjkanje vitaminov sprva pojmujemo kot nekaj kar se tukaj in zdaj le redko zgodi. Vemo še, da vitamin D dobimo v sončnih poletnih dneh, tu in tam si z vitaminom C iz stisnjenega limoninega soka pomagamo pri premagovanju pljučnih viroz v mrzlih mesecih, za dober vid pa poglodamo kakšen korenček. S tem pa se osnovno poznavanje vloge vitaminov pri večini ljudi verjetno konča.

Zato je bilo zelo zanimivo slišati o terapevtskih učinkih mega doz vitaminov. Še bolj interesantno je dejstvo, da je o tem spregovoril doktor sistemske biologije, ki je doktorski naziv pridobil na prestižni univerzi MIT in se s preučevanjem imunskega sistema ukvarja že več kot 15 let. Njegov predlog, da se s pandemijo stoletja spopademo z uživanjem vitaminov, je bil skoraj neverjeten, čeprav po drugi strani zelo privlačen zaradi svoje enostavnosti in dostopnosti.

Dr. Shiva Ayyadurai je doktorski naziv s področja sistemske biologije pridobil na prestižni univerzi MIT. Je inovator in ustanovitelj podjetij CytoSolve in EchoMail. Na univerzi je vključen v akademsko raziskovalno delo od leta 2004, od leta 2006 pa predava o biokemijskih reakcijskih poteh v bioloških sistemih.

dr. Brownsteinov skok iz teorije v prakso

Nedolgo zatem sem slišal izjavo Davida Brownsteina, dr. med., ki je prav tako predlagal, da bi se poslužil istih sredstev – vitamina A, C in D ter raztopine joda/jodida. Kmalu potem je dr. Brownstein poročal, da je s svojim podpornim režimom uspešno pomagal več kot 85 Covid-19 pacientom (kasneje je ta številka zrasla na 107 pacientov). Na svoji spletni strani je objavil videoposnetke izjav njegovih pacientov, ki so pričali o izboljšanju bolezenskega stanja po izvedbi njegovega protokola. Protokol je bil objavljen in tako brezplačno na voljo ljudem, ki bi ga po potrebi lahko sami izvedli (zaužitje vitaminov in raztopine joda/jodida ter aerosolna terapija z raztopino vodikovega peroksida in joda/jodida). Za prejem intravenozno administriranega vitamina C in/ali vodikovega peroksida ter intramuskularne injekcije ozona pa je dr. Brownstein zainteresirane povabil, da obiščejo njegov Center za holistično medicino.

Ko z učinkovito terapijo kršiš zakon

2 dni po objavi na svoji spletni strani je dr. Brownstein prejel pismo ameriške agencije FTC (Federal Trade Comission). Obvestili so ga, da gre pri njegovi objavi za nezakonito oglaševanje storitev oziroma izdelkov, saj ni znanstvenih raziskav, ki bi potrjevale učinkovitost njegovega protokola pri Covid-19 pacientih. Zaključili so, da so njegove izjave zato neutemeljene. Dr. Brownsteina pa so pozvali, naj umakne takšne objave in jih o tem obvesti v roku 48 ur.

Sicer drži, da protokol oziroma uporabljena sredstva niso dokazano učinkovita proti Covid-19, vendar gre za bolezen, ki jo povzroča novi virus. Povsem razumljivo je, da je ogromno še neznanega in neraziskanega. Prav tako bi morda pričakovali nekakšno pobudo, da se kljub trenutni prekinitvi v vmesnem času izvede takšna študija. Še zlasti glede na pozitivne rezultate.

No, dr. Brownsteinu je na pomoč priskočil dr. James Lyons-Weiler, odgovorni urednik znanstvenega časnika Science, Public Health Policy & the Law. Predlagal je, da se objavi retrospektivna študija, ki je pravzaprav serija kliničnih primerov njegovih Covid-19 pacientov. Sledil je še strokovni pregled s strani neodvisnih strokovnjakov, korektura, odobritev in objava v mesecu juliju. Sicer res ne gre za najodmevnejši članek ali časnik, vendar dr. Brownstein je s tem imel izpolnjen kriterij o dokazu. Imel je objavljeno znanstveno študijo s strokovno recenzijo (tako imenovani peer-review). Vendar tudi to ni bilo dovolj za FTC, saj so nadalje zahtevali, da mora študija biti randomizirana.

David Brownstein je doktor medicine, ki se s holističnim zdravljenjem ukvarja že več kot 25 let. Napisal je tudi vrsto knjig, ki so na voljo na njegovi spletni strani.

Ko ima nekdo prav in se istočasno moti

Drži, da mora vladna agencija FTC skrbeti za dobrobit potrošnikov in jih varovati pred zavajajočimi objavami, reklamami ter neustreznimi izdelki in storitvami. Tako je na nek način njihova zahteva utemeljena. Vendar gre za nov virus, dokazano učinkovitih metod še ni, v vmesnem času pa je paciente vseeno potrebno nekako oskrbeti. Verjetno v samem začetku pandemije tudi ni bilo randomiziranih kliničnih preiskav, ki bi dokazovale učinkovitost respiratorjev za kritično bolne Covid-19 bolnike, pa so se le-ti vseeno uporabljali. In to kljub velikemu številu smrtnih izidov med tistimi, ki so bili priklopljeni na respiratorje. V raziskavi, objavljeni v odmevnem znanstvenem časniku Journal of American Medical Association, so v največjem bolnišničnem sistemu v New Yorku zabeležili kar 88% stopnjo smrtnosti med Covid-19 pacienti na respiratorjih. [3, 4]

Kako naprej?

FTC vztraja pri randomizirani klinični študiji. Dr. Brownstein pa je prepričan o učinkovitosti svojega protokola in pravi, da bi bilo neetično, če kateremu od svojih pacientov ne bi omogočil protokola samo zato, da bi dokazal njegovo učinkovitost.

Še vedno pa obstaja rešitev, kjer bi se randomizirana testiranja izvedla v drugih zdravstvenih ustanovah, katerih raziskovalci ne bi imeli zadržka glede uporabe placeba.

In na kaj je stavil dr. Brownstein s svojimi sodelavci?

Ob pomanjkanju uveljavljenih in dokazanih metod za Covid-19, se je dr. Brownstein s sodelavci odločil za protokol, katerega (z manjšimi variacijami) uspešno uporabljajo že več kot 20 let za zdravljenje virusnih obolenj kot so gripi podobne bolezni. Namen tretmaja ni pozdraviti virusno obolenje, pač pa gre za podporni režim, ki okrepi delovanje imunskega sistema v času prebolevanja virusne okužbe. Pacienti prejmejo oralne mega doze vitaminov A, C in D ter raztopine joda/jodida. Za zahtevnejše primere se poslužijo še aerosolne terapije z razredčeno raztopino vodikovega peroksida in joda/jodida, intravenozne administracije vitamina C, intravenozne administracije razredčene raztopine vodikovega peroksida in intramuskularne administracije ozona. Kljub temu, da metode niso dokazano učinkovite ravno za zdravljenje Covid-19 pacientov, obstajajo v znanstveni literaturi dokazi o protivirusnem delovanju teh sredstev (proti drugim virusom) in o učinkovitosti le-teh za podporo imunskega sistema pri prebolevanju drugih virusnih okužb.

Opozorilo velja

Opozoriti je potrebno, da protokol dr. Brownsteina temelji na zaužitju velikih količin vitaminov. To pa je lahko povezano tudi z nekaterimi tveganji. Uradna priporočila odsvetujejo uživanje vitaminov v količinah, ki presegajo dnevno priporočene odmerke, le-ti pa so mnogo manjši od tistih v protokolu dr. Brownsteina. Izpostavil bom nekaj najbolj očitnih tveganj, vendar ta niso edina možna tveganja. Priporočam, da se pred morebitnim posegom temeljito informirate in posvetujete s svojim zdravnikom. Pri vitaminu C se posebej opozarja na pazljivost pri ledvičnih bolnikih. Prav tako se omenja teoretična možnost prevelike absorpcije železa pri bolnikih z dedno hemokromatozo. Vitamina A in D sta topna v maščobah, kar pomeni, da se odvečne količine iz telesa izločajo počasi. Dr. Brownstein zato odsvetuje uživanje večjih količin vitaminov v obdobju več kot 4 dni. Pri vitaminu A se opozarja ne nevarnost zastrupljenja jeter ter da je uživanje vitamina A lahko problematično za bolnike z odpovedjo ledvic. Vitamin D je lahko problematičen za bolnike s hiperparatiroidizmom. Nosečim in doječim ženskam dr. Brownstein odsvetuje uporabo večjih količin vitamina A. Pri uživanju vitamina D v uradno priporočenih dnevnih odmerkih pa se nosečim in doječim ženskam svetuje, da naj se predhodno posvetujejo z zdravnikom. [5, 6, 7] Po drugi strani je vseeno pošteno izpostaviti, da dr. Brownstein svoj protokol utemeljuje na podlagi več kot 25 let delovnih izkušenj s področja holistične medicine.

Čeprav je korenček bogat z vitaminom A, se le ta nahaja v obliki beta-karotena, ki je prekurzor. Pretvorba beta-karotena v aktivno obliko vitamina A poteka v telesu in je natančno reguliran proces. Za doseganje višjih koncentracij vitamina A je potrebno poseči po živalskih virih ali po prehranskih dopolnilih, kjer se nahaja v obliki retinil palmitata, katerega telo hitro pretvori v retinol. (Avtor fotografije: Kander; vir fotografije: Wikipedia)

Vitamin A

Vitamin A ima ključno vlogo za normalno delovanje imunskega sistema. Poskusi na podganah so pokazali, da so le-te bolj dovzetne za okužbe, če ne uživajo zadostnih količin vitamina A. Vitamin A je ključen za ohranjanje integritete epitelija, saj je njegovo pomanjkanje povezano s poškodbami normalnega epitelija dihalnih poti in prebavnega trakta. Vitamin A ima tudi pomembno vlogo pri regulaciji diferenciacije monocitov.

Problematični aspekt bolezni Covid-19 pri hujših primerih je tako imenovana citokinska nevihta, ko lastni imunski sistem odreagira preburno. V ‘in-vitro’ raziskavah so ugotovili, da retinojska kislina, ki je metabolit vitamina A, vpliva ravno na izločanje ključnih citokinov, ki jih izločajo makrofagi, kot na primer TNF-α in IL-6.

IgA protitelesa lahko nevtralizirajo intracelularne patogene organizme, vključno z virusi, tako da preprečujejo njihovo pritrditev na epitelne celice. Raziskovalci so ugotovili, da so Covid-19 bolniki, ki so imeli najvišje koncentracije IgA protiteles proti tako imenovanem ‘spike’ proteinu, imeli tudi največjo zmožnost nevtralizirati delovanje virusa. Poskusi na miših so pokazali, da pomanjkanje vitamina A vodi do zmanjšanja proizvodnje IgA protiteles specifičnih za virus influence. V drugi raziskavi pa so pokazali, da se je ob uživanju prehranskega dodatka vitamina A povečala koncentracija IgA protiteles. [5]

Vitamin C

Za Covid-19 bolnike so značilne zvišane vrednosti vnetnih markerjev in markerjev, ki označujejo oksidativni stres. Zato je pomembno vedeti, da ima vitamin C imunomodulatorni učinek, deluje kot antioksidant in ima protivnetni učinek. Oksidativna poškodba rdečih krvničk lahko vpliva na njihovo zmožnost transporta kisika do tkiv. Za zdravljenje in preprečevanje takšne oksidativne poškodbe se lahko poslužimo terapij z antioksidanti. [5]

Vitamin C je ključen za zagotavljanje normalnega delovanja imunskega sistema. [6] Ob okužbi in stresu se koncentracija vitamina C v plazmi in levkocitih hitro zniža. Uživanje in s tem nadomeščanje vitamina C v takšnih primerih izboljša delovanje imunskega sistema, zlasti antimikrobnih funkcij, aktivnosti naravnih celic ubijalk (NK celic), namnožitev limfocitov, izboljša se kemotaksa in zapoznela preobčutljivostna reakcija. [7]

Pomanjkanje vitamina C je prisotno pri dobrih 7 odstotkih ljudi v splošni populaciji, vendar je lahko v bolnišnični populaciji ta delež mnogo večji – kar do 47,3%. Pri kritično bolnih je nivo vitamina C pogosto nizek in povezan z resnostjo bolezni. [8]

Določene učinke vitamina C lahko dosežemo le z intravenozno administracijo, saj se le-ti pojavijo šele pri mnogo višjih plazemskih koncentracijah kot jih je moč doseči z oralno zaužitim vitaminom C. Z intravenozno administracijo lahko namreč dosežemo tudi do 70-krat večje koncentracije vitamina C v plazmi kot pri oralnem zaužitju.

Intravenozno administriran vitamin C

Nedavne farmakokinetične študije so pokazale, da se z intravenoznim doziranjem vitamina C lahko dosežejo tudi do 70-krat večje koncentracije v plazmi kot pa pri oralnem zaužitju tega vitamina. Črevesje lahko tolerira le določeno količino vitamina C preden se pri posamezniku pojavi diareja. Nekatere učinke vitamina C je moč doseči le z intravenozno administracijo, saj se le-ti pojavijo šele pri plazemskih koncentracijah, ki so znatno višje od tistih, ki jih lahko dosežemo z oralnim zaužitjem. Intravenozni prejem vitamina C ima lahko antioksidativni učinek na pljučne epitelne celice, poleg tega pa so v živalskih študijah ugotovili, da lahko deluje kot prekurzor za tvorbo vodikovega peroksida v intersticijskih tekočinah. [9]

Dr. Brownstein in sodelavci so se oprli na študijo iz Kitajske, kjer so 50 srednje do težko bolnim Covid-19 pacientom pomagali z intravenoznim doziranjem vitamina C. Vsi pacienti so preživeli, okrevanje je bilo hitrejše, stranskih učinkov pa ni bilo mogoče zaznati. Ekspertna skupina iz Šanghaja priporoča intravenozno administracijo vitamina C za ekstremno kritične Covid-19 paciente.

Dr. Brownstein je v obzir vzel še protokol, ki ga je leta 2017 razvil Paul Marik, dr. med. Z zgodnjo intravenozno administracijo vitamina C, tiaminom in hidrokortizonom je ustavil progresivno disfunkcijo organov, poškodbe ledvic in zmanjšal stopnjo smrtnosti med pacienti s hudo sepso in septičnim šokom.

V CITRIS-ALI raziskavi so ugotovili, da je pri pacientih z akutnim respiratornim distresnim sindromom (ARDS), ki so intravenozno prejeli vitamin C, stopnja smrtnosti znašala 29,8% v primerjavi s placebo skupino, kjer je smrtnost znašala 46,3%. [5]

Vitamin D

Raziskovalci so ugotovili, da je nivo vitamina D (25-hidroksi vitamin D) marker za napoved kliničnega izida Covid-19. Pri kritičnih primerih je bil nivo najnižji, najvišji pa pri bolnikih z najbolj milim potekom bolezni.

Vitamin D je ključen za aktivacijo limfocitov T [10] in za tvorbo protimikrobnih peptidov katelicidinov (CAMPs), s katerimi telo uniči viruse, bakterije, glivice in parazite. [11, 12] Pri virusnih okužbah pride do porušenja stikov med epitelnimi celicami dihalnih poti. Vitamin D ima pomembno vlogo pri ohranjanju tesnih stikov epitelnih celic in priležnih stikov. Vitamin D ima imunomodulatorno funkcijo, saj vpliva na celični imunski odziv, zmanjša nivo vnetnih citokinov in zveča nivo protivnetnih citokinov, ki jih izločajo makrofagi. [5]

Ob zadostni izpostavljenosti sončni svetlobi se v telesu tvori vitamin D. V zimskih časih zato nekateri strokovnjaki svetujejo nadomeščanje vitamina D s prehranskimi dodatki.

Jod

Jod je esencialni element, kar pomeni, da ga moramo pridobiti s prehrano. Dr. Brownstein in njegov sodelavec dr. Richard Ng ga za zdravljenje uporabljata že več kot 20 let. Med 6.000 pacienti v svojem Centru za holistično medicino je dr. Brownstein ugotovil, da jih je kar 97% podhranjenih z jodom.

Jod je potreben za ustrezno delovanje imunskega sistema. Uživanje joda vodi do povečane sinteze IgG protiteles v človeških limfocitih, pomanjkanje joda pa je povezano z zmanjšano fagocitno aktivnostjo krvnih nevtrofilcev. Jod ima antivirusne in antibakterijske lastnosti, zveča pa tudi zmožnost granulocitov, da uničijo infektivni organizem. ‘In-vitro’ študija je pokazala, da raztopina povidon-joda (s komercialnim imenom Betadine) namenjena kot nosno razkužilo in za izpiranje ust učinkovito inaktivira virus SARS-CoV-2 v roku 60 sekund.

Japonska je država, ki ima zelo nizko stopnjo smrtnosti zaradi Covid-19 (na število vseh prebivalcev) v primerjavi z večino zahodnih držav, čeprav so le v manjši meri posegali v poslovne dejavnosti in svobodo gibanja. Znano je, da Japonci zaužijejo veliko več joda kot prebivalci ostalih zahodnih držav – tudi do 100-krat več kot je dnevno priporočena količina v ZDA. Morda bi prav uživanje zadostnih količin joda lahko bil razlog za nizko stopnjo smrtnosti in obolevnosti na Japonskem. [5]

Prehranski vir joda so tudi morske alge in trave. Morda so prehranske navade Japoncev in s tem povezano uživanje joda v večjih količinah kot v ostalih zahodnih državah eden od razlogov za nizko stopnjo obolevnosti in smrtnosti za Covid-19 na Japonskem. (Avtor fotografije: Bjørn Christian Tørrissen, vir fotografije: Wikipedia)

Zdravljenje težjih primerov z oksidativnimi metodami

Pri težjih primerih so se poleg nutricionističnih prijemov poslužili še oksidativnih terapij. Takšen primer je aerosolna terapija z raztopino vodikovega peroksida in joda/jodida. Vsaka celica v telesu je izpostavljena določeni količini vodikovega peroksida, saj ga telo samo proizvaja. V pomembnih količinah nastaja v mitohondrijih. Vodikov peroksid lahko aktivira limfocite, pomanjkanje le-teh pa je značilno za Covid-19 paciente. Tudi v pljučih pride do tvorbe vodikovega peroksida. V obliki aerosola deluje protivirusno. Za aerosolno terapijo se uporablja RAZREDČENA raztopina vodikovega peroksida ustrezne kakovosti (FOOD GRADE)!

Intravenozno administriran vodikov peroksid olajša simptome pomanjkanja kisika in toksemije. Vodikov peroksid lahko aktivira proces glikolize, posledično pa tvorba ATP in 2,3-DPG v rdečih krvničkah vodi do boljše preskrbljenosti tkiv s kisikom. Vodikov peroksid prispeva k večji proizvodnji dušikovega oksida (NO), kar prispeva k vazodilataciji (širjenju krvnih žil) in boljši preskrbljenosti tkiv s kisikom. Za intravenozno administracijo se uporablja RAZREDČENA raztopina vodikovega peroksida ustrezne kakovosti (FOOD GRADE)!

Intramuskularno injiciranje ozona pri virusnih okužbah izboljša delovanje tako prirojenega kot prilagoditvenega imunskega sistema, prav tako pa zmanjša citokinsko nevihto. Ozon ima neposredni protivirusni efekt, saj poškoduje virusno lipidno ovojnico, s tem pa postane izpostavljena virusna RNK ali DNK. SARS-CoV-2 je virus z lipidno ovojnico in je zato idealni kandidat za tretma z ozonom. Raziskovalci predpostavljajo, da bi ozon lahko oksidiral aminokisline na tako imenovanem ‘spike’ proteinu, s čimer bi virus izgubil infektivnost. Ob administraciji ozona se poveča tvorba vodikovega peroksida in dušikovega oksida (NO). [5]

Plusi in minusi študije

Gre za retrospektivno študijo, v kateri ni prisotne kontrolne skupine, kar s stališča znanosti pomeni, da ne gre za najtrdnejši dokaz o učinkovitosti protokola. Bolj trdni dokaz bi predstavljala prospektivna, randomizirana študija s kontrolno skupino.

V študijo je bilo vključenih 107 pacientov. Morda se bo komu zdelo, da to ni ravno veliko. Po drugi strani pa so to vsi Covid-19 pacienti, ki so pomoč poiskali v holističnem zdravstvenem centru dr. Brownsteina. Dr. Brownstein torej iz obravnave ni izključil nobenega pacienta.

Nabor pacientov

Starost pacientov se je sicer gibala med 2 in 85 let, več kot polovica pa jih je bila stara nad 51 let. Pacienti so imeli tudi pridružena predhodna obolenja – zmanjšano delovanje ščitnice (18%), povišan krvni pritisk (10%), astma (8%), borelioza (6%), Hashimotov tiroiditis (5%), Basedowova bolezen (2%), kronični sinusitis (2%), diabetes (2%) in rak (2%). 3% pacientov je bilo kadilcev. So pa kar tri četrtine pacientov predstavljale ženske, pri katerih je nižja smrtnost za Covid-19 v primerjavi z moškimi. Prav tako je večina pacientov jemala prehranska dopolnila in so zato bili (nutricionistično gledano) manj podhranjeni kot povprečni Američan.

Diagnosticiranje Covid-19

Lahko bi oporekali, da so le pri 34 pacientih naredili laboratorijski test, ki je bil pri 27 pacientih pozitiven. Tako se lahko upravičeno vprašamo, zakaj torej govorimo o 107 Covid-19 pacientih, če je le 27 pacientov bilo pozitivnih. Dr. Brownstein je v intervjuju pojasnil, da so ostale paciente obravnavali v času, ko na voljo ni bilo dovolj testov in so le ti bili rezervirani za zahtevnejše primere v bolnišnični oskrbi. Ko so testi bili na voljo, so že obravnavali dve tretjini pacientov. Pacienti so bili diagnosticirani na podlagi kliničnega stanja in prisotnosti (večih) simptomov. Upoštevali so tudi ostale izvide, če so bili na voljo – na primer rentgenske slike. Pri tem pa so upoštevali uradna navodila CDC za diagnosticiranje Covid-19 bolezni.

Naj spomnimo, da je bilo tudi v CDC-jevih navodilih za izpolnjevanje mrliških listov napisano, da se v primeru, ko test ni na voljo in gre le za domnevo oziroma sum na Covid-19, to zapiše na mrliški list. [13]

Pojavnost simptomov pri pacientih se je ujemala s pojavnostjo v širši množici, ki jo je zajela statistika CDC-ja (torej pri kolikšnem deležu pacientov se pojavi vročina, kolikšen delež pacientov trpi zaradi težkega dihanja itd.). Prav tako se je pojavnost simptomov skladala med pacienti s pozitivnim laboratorijskim izvidom in tistimi brez ali z negativnim izvidom.

In zakaj niso bili iz analize izvzeti vsaj tisti pacienti, pri katerih so bili testi negativni. Razlog je v nezanesljivosti testov, saj je velik delež negativnih izvidov predstavljal lažno negativne rezultate. Zato samo na podlagi negativnega testa ni bilo upravičeno trditi, da pacient ni imel bolezni Covid-19, potrebno je bilo upoštevati še klinično sliko pacienta.

Izidi zdravljenja pri pacientih

Le pri enem pacientu je bila potrebna kasnejša hospitalizacija. Kljub prejemu vitaminov A, C in D ter raztopine joda/jodida se je pacientovo stanje (kašelj in vročina) v obdobju 7 dni poslabšalo. Zato je bil napoten v bolnico, kjer so mu diagnosticirali pljučnico in je prejel tretma antibiotikov. Po odpustu iz bolnice je poklical zdravstveni center dr. Brownsteina, ker je še vedno imel težave z dihanjem. Po dveh dneh aerosolne terapije z raztopino vodikovega peroksida in joda/jodida se je stanje normaliziralo in pacient je popolnoma okreval.

Dva pacienta pa sta bila v bolnišnični oskrbi zaradi Covid-19 pred obiskom dr. Brownsteina. Oba pacienta so odpustili iz bolnice, čeprav sta še vedno imela simptome, hud kašelj in težave z dihanjem. Eden izmed njiju je celo trpel za levkemijo in je pred kratkim prejel kemoterapijo. Poleg oralnega zaužitja vitaminov A, C in D ter raztopine joda/jodida so jima predpisali še aerosolno terapijo z raztopino vodikovega peroksida in joda/jodida. Pri obeh pacientih so zabeležili popolno okrevanje.

Vsi pacienti so preživeli. Naj vas ne zavede, da so kasneje ob množičnih testiranjih ugotovili, da se je veliko več ljudi okužilo z novim koronavirusom in da je posledično stopnja preživetja veliko večja kot je sprva kazalo. Zgodba 107 pacientov dr. Brownsteina sega v obdobje začetka epidemije v ZDA, ko na voljo še ni bilo dovolj testov za množična testiranja in so k zdravniku prihajali le bolni ljudje, torej tisti z izrazitimi simptomi. Stopnja smrtnosti med obolelimi za Covid-19 je po uradni statistiki iz zvezne države Michigan v sredini junija znašala 9,0 %. To bi pri 107 pacientih pomenilo 10 smrtnih izidov. Že samo, če bi upoštevali 27 pozitivno testiranih pacientov, bi to pomenilo 2 smrtna primera. Zabeležili pa niso nobenega – vsi pacienti dr. Brownsteina so preživeli in si opomogli. Prav tako niso poročali o stranskih učinkih zaradi terapije. Glede na starost pacientov (mediana 56 let) bi lahko pričakovali 8 hospitalizacij, imeli pa so le eno.

Razplet

Dr. Brownstein je iz svoje spletne strani na poziv ameriške državne agencije FTC moral umakniti video posnetke pričevanj svojih pacientov. Prav tako je moral umakniti svoj protokol, ki je bil na voljo brezplačno, saj bi v nasprotnem primeru šlo za nezakonito oglaševanje, ker omenjeni podporni režim ni dokazan s kliničnimi študijami. Še vedno pa lahko njegov protokol najdete na spletni strani Hospice Patients Alliance, kjer so ga lahko objavili na podlagi 1. amandmaja ameriške ustave, ki zagotavlja svobodo govora.

V kolikor bi z randomiziranimi študijami v prihodnje uspeli dokazati učinkovitost omenjenega režima, bi to pomenilo dragoceno orodje v boju s pandemijo novega koronavirusa. Gre namreč za tretma, ki bi lahko v veliki meri zmanjšal število hospitalizacij in tako razbremenil zdravstvene sisteme mnogih držav. Ravno prekomerna obremenitev zdravstvenega sistema je glavni razlog za drastične ukrepe, ki jih vlade po vsem svetu sprejemajo za omejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2.

Zahteva agencije FTC za umik video vsebin in protokola s spletne strani dr. Brownsteina je v osnovi sicer skladna z njihovo osnovno nalogo – ubraniti državljane pred izvajalci nepreverjenih terapij. Vendar je potrebno upoštevati, da morajo zdravniki nekako reševati situacijo tudi v času, ko še ni na voljo trdnih dokazov in odobrenih metod. V tem primeru je razumljivo, da se poslužijo metod, katere so se z leti izkazale za varne in učinkovite pri drugih boleznih. Kot je dejal dr. Brownstein v intervjuju –  če bi upošteval navodila agencije FTC, bi svojim pacientom, ki imajo težave z dihanjem, morali reči, da trenutno še ni dokazanih metod in da se morajo do takrat sami znajti. Česa takšnega ne bi mogli narediti in zato tudi niso.


Če vam je članek všeč in je ponudil s kakšno novo, zanimivo informacijo, lahko moje (nadaljnje) delo podprete z manjšo donacijo preko PayPala. Vesel pa bom tudi delitve članka na socialnih omrežjih, saj bo tako dosegel več ljudi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close