Izbris kontrolne skupine

V predhodni objavi Tako nekako sem opozoril na izjavo dr. Ihana, ki v članku za RTV Slovenija pomirja, da so nova cepiva varna, saj ostajajo pravila za registracijo enaka kot prej. V naslednjem stavku pa opozarja, da se bodo podatki o varnosti nanašali zgolj na razpoložljive podatke, kar v tem trenutku pomeni le za obdobje 3 mesecev in da se bo prejemnike cepiv spremljalo še vsaj dve leti z namenom, da se določijo dolgoročni stranski učinki.

Pozorni bralec, ki se mu najlepše zahvaljujem, pa me je opozoril na še eno pomembno novico. Z namenom, da doseže čim več ljudi, jo tokrat objavljam kot ločeno objavo. Gre za informacijo zapisano v dokumentu ameriške agencije FDA, ki razkriva načrt proizvajalca cepiva (Pfizer-BioNTech), da vsem udeležencem v njihovi študiji, ki so prejeli placebo, po obdobju 6 mesecev to informacijo razkrije in jim ponudi cepivo proti Covid-19. Težava je seveda v tem, da se po 6 mesecih s tem dejanjem izgubi dvojno slepi značaj te študije in da izgubimo ustrezno kontrolno (placebo) skupino. Po obdobju 2 let bo tako izredno težavno z zagotovostjo določiti za koliko se poveča pojavnost morebitnih rakavih obolenj, novih kroničnih obolenj, avtoimunskih bolezni in nevrodegenerativnih bolezni pri prejemnikih cepiva v primerjavi s prejemniki placeba.

Torej, ne le, da se bodo trenutni podatki glede varnostnega profila cepiva nanašali na obdobje 3-6 mesecev. Povsem možno je, da bodo tudi končni podatki po izteku 2 let, zanesljivi le za obdobje 6 mesecev.

Izsek iz dokumenta agencije FDA. BNT162b2 je naziv za cepivo proizvajalca Pfizer-BioNTech, znano pod komercialnim imenom Comirnaty.

Če vam je članek všeč in je ponudil s kakšno novo, zanimivo informacijo, lahko moje (nadaljnje) delo podprete z manjšo donacijo preko PayPala. Vesel pa bom tudi delitve članka na socialnih omrežjih, saj bo tako dosegel več ljudi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close